יום שלישי, 26 במאי 2020

למשפחתיים, לרומנטיים ולאלו שרק מחפשים היכן לטייל בשבועות מאת: שרית יוכפז


5 טיולים רטובים לשבועות מאת: שרית יוכפז
שבועות שחיכינו לצאת לטייל בטבע! אז הנה, גם שבועות וגם טבע וכדי שזה יהיה ממש מושלם – קבלו גם 5 המלצות לטיולים שלא ישאירו אתכם יבשים. לבשו בגד ים, הצטיידו בגבינות וביכורים וכל מה שנשאר לכם זה לבחור את מאגר המים החביב עליכם. האם זה יהיה המאתגר? הפוטוגני? הרומנטי? כנסו וגלו. יאללה צוללים למים - לינק מבין כל מסורות חג השבועות, זו שאני שומרת עליה הכי בקפדנות היא חגיגות המים. עם כל הכבוד לגבינות (ויש לי המון כבוד לבורקס גבינה), שום דבר לא משתווה לעונג של למצוא את עצמי באמצע המדבר, נוף אינסופי מול העיניים - והרגליים בתוך המים. כדי לא להשאיר לכם שום פתח מילוט, אספתי כמה המלצות לטיולי מים לכל אורך ארץ ים המלח. כאלו שמתאימות למי שחייב לעשות מסע לפני שהוא טובל את הרגליים, כאלו למי שכל עוד הוא נמצא בטבע זה נחשב מבחינתו טיול, לאמיצים,
למשפחתיים, לרומנטיים ולאלו שרק מחפשים איפה 
להניח את הפק"ל קפה. קחו בגד ים,
נחל צאלים. צילום: אבישג איילון המאתגר – בירכת נעמה (נחל צאלים) נחל צאלים הוא אחד הנחלים היפים במדבר יהודה, אבל הוא ללא ספק נחל למטיילים רציניים, שקונים את הזכות לטבול במים בהרבה הליכה, יזע ולפעמים גם דמעות. את הטיול שלנו התחלנו בהליכה לבירכת צפירה היפיפייה, משם ירדנו אל תוך הנחל והתחלנו לצעוד לעבר בירכת נעמה. בירכת נעמה אולי פחות מפורסמת ופחות דרמטית מאחותה הגדולה בירכת צפירה, אבל היא לא פחות יפה ומפתיעה. דמיינו שאתם עומדים על מצוק ורואים למטה מעגל ירוק, משורטט ומושלם של מים קרירים עטופים בקירות אבן גבוהים. כמה יפה, ככה תשכחו מהר שיש לכם עוד המון הליכה אחר כך. נקודת יציאה: חניון בירכת צפירה (ליד כפר הנוקדים) נקודת סיום: חניון לילה צאלים לוגיסטיקה: המסלול לא מעגלי ולכן נדרשת הקפצת רכבים. אפשר כמובן לעשות את המסלול כהלוך ושוב ולסיים בחניון בירכת צפירה. רמת קושי: כושר קרבי מפת סימון שבילים: מ
ספר 11 – דרום מדבר יהודה בירכת נעמה. צילום: אבישג איילון המשפחתי – שמורת טבע עינות צוקים (עין פשחה) מדבר יהודה, למרות מדבריותו, מספק לא מעט מקומות לטיולי מים משפחתיים. כאלו שגם הילדים הקטנים יכולים ללכת בהם בלי בעיה, גם ההורים שלהם וגם הסבים והסבתות (במקרה שלנו הם הכי בכושר מכולם). שמורת טבע עינות צוקים מספקת מלבד ההליכה הקלילה גם פינת פיקניק, בריכה וכל מיני "אטרקציות" חביבות שהופכות את ההליכה למעניינת. רציתם חמורים באמצע המדבר? קיבלתם. מגדל שמירה ישן ליד בריכה? גם זה יש. וכמובן, השיא – השמורה החבויה. רק השם יגרום לכל ילד לשעוט קדימה ולגלות את סודות השמורה. בין לבין, תמצאו שם פלגים קטנים ויפים, בריכות שלוות ופינות חמד שיספקו אחלה תמונות לאינסטגרם של המתבגרים. הנה סגרנו פינה עם כל הגילאים. נקודת יציאה וסיום: חניון שמורת טבע עינות צוקים לוגיסטיקה: התלבטות מה לשים בסנדביץ' רמת קושי: אני אחרי שישבתי על הספה כל הקורונה מפת סימון שבילים: מספר 8 – צפון מדבר יהודה וים המלח שמורת טבע עינות צוקים (עין פשחה). צילום: אבישג איילון הפוטוגני - גב מפל החלון מדבר ומים הם שילוב שתמיד מצטלם נפלא, אבל גב חלון לקח את זה לקצה, עם שילוב מושלם של מים כחלחלים-ירקרקים וסביבם מערת אבן שיוצרת חלון אל נוף פתוח יפיפה,
שמגיע עד ים המלח והרי מואב. דמיינו רגע את התמונה הזו בראש, ותבינו שאכן מדובר בנקודה שקשה להתחרות בה. צריך להתאמץ כדי להוציא פה תמונה לא טובה. גם אם תצלמו פשוט את הנוף כמו שהוא, זה יצא מרהיב. תוסיפו אדם עומד ומביט לנוף, עוד יותר מעניין. אם במקרה אותו אדם גם עושה עמידת ידיים או תנועה מעניינת אחרת, ואפשר פשוט לשבת ולספור את הלייקים זורמים. ההגעה למקום דורשת הליכה קצת מאומצת בעלייה, אבל זה רק הופך את הפרס שבסוף הדרך לשווה ומספק יותר. שבועות הוא זמן נפלא לטייל פה, כאשר הבריכה עדיין מלאה במים, חם מספיק בשביל לטבול בכיף, ולא חם מדי כי בכל זאת הגענו לפה בעלייה לא פשוטה. נקודת יציאה וסיום: בית ספר שדה עין גדי לוגיסטיקה: טלפון עם מספיק מקום אחסון רמת קושי: אימון TABATA (קצר אך קשה) מפת סימון שבילים: מספר 8 – צפון מדבר יהודה גב חלון. צילם: גיל כספי דקה מהאוטו – עין פלוטית (המעיין הנסתר) אולי הגזמתי. חצי דקה גג. עין פלוטית היא המקום המושלם למי שרוצה לטבול את הרגליים בלי כל הקטע הזה של ההליכה קודם. סטייה קטנה מהכביש שמוביל לנאות הכיכר ועין תמר, כמה מדרגות קטנות – והגעתם. עין פלוטית היא מקום מפתיע, המקום שלה לצד הכביש ובאמצע המדבר לא רומז על מה שנגלה בפניכם. בריכה קטנה, כחלחלה וקרירה, שסביבה עצי תמר שגם מספקים צל וגם תחושה של ניתוק מוחלט ממה שקורה סביבכם. להשלמת האווירה, נבנה גשר עץ חביב ואפשר פשוט לשבת, לקרר את הרגליים, להקשיב לטבע ולדמיין שאתם על פלנטה אחרת. נקודת יציאה וסיום: מכביש 90 פונים אל הכביש למושבי כיכר סדום ונוסעים כ-6 ק"מ, עד שתראו בצד שמאל רחבת עפר קטנה עם שילוט. לוגיסטיקה: פק"ל קפה מוצלח רמת קושי: לא קיימת מפת סימון שבילים: מספר 14
– צפון הערבה ומזרח הנגב עין פלוטית. צילום: גיל כספי הרומנטי – מערת דודים מדהים כמה אנשים עושים את כל הדרך הלא קצרה למעיין עין גדי, ואז מפספסים את העוד כמה דקות הליכה שיובילו אותם למערת הקסמים – מערת דודים. מה שהופך אותה לטיול הרומנטי המושלם הוא בדיוק זה, הבידוד שלה. כדי להגיע אליה צריך לסטות מהמסלול הראשי ולרדת תוך העזרות בידיות ברזל הקבועות באבן. זה הרבה פחות מאתגר ממה שזה נשמע, ובטוח שווה את המאמץ, כי למטה תגלו בועה נסתרת מן העולם – מערה עטופה שערות שולמית ירקרקות, מפל דק ועדין ובריכה רדודה ונעימה. כשתפנו מבט אל המפל תרגישו עטופים בתוך המערה הקדומה הזו, וכאשר תסתובבו תגלו נוף מרהיב ופתוח. המקום הרומנטי והשלו הזה מוכר גם בזכות הסיפור התנ"כי על בריחתו של דוד לעין גדי, כאשר נמלט מפני שאול המלך - "וישב דוד במדבר במצדות, ויבקשהו שאול כל הימים ולא נתנו אלהים בידו" (שמואל א', כ"ג, י"ד). אמת או אגדה?
אין לדעת, אבל המחשבה על ההיסטוריה העתיקה של המערה בטוח מוסיפה לנופך הרומנטי שלה. נקודת יציאה וסיום: חניון שמורת טבע נחל דוד לוגיסטיקה: בן/ת זוג רמת קושי: מדיום פלוס מפת סימון שבילים: מספר 8 – צפון מדבר יהודה וים המלח מערת דודים. שאטרסטוק מים, מדבר ומלח ארץ ים המלח מציעה המון אפשרויות לטיולים שמשלבים מים, וזה עוד לפני שדיברנו על ים המלח שחולש על כולם ואפשר פשוט לבוא לאחד החופים שלו ולהרגיש שמילאתם את מצוות החג. כדי להרגיש ממש אדוקים בדתכם כדאי גם ללבוש לבן, להצטייד בכמה גבינות טובות, ביכורי ירקות (אפשר לקנות ישירות מהחקלאים במושבים נאות הכיכר ועין תמר) וביכורי תמרים (תמצאו לכל אורך ארץ ים המלח, והכי טעימים שאכלתם. באחריות). רק בקשה קטנה-גדולה, בסיום הטיול קחו את האשפה לפח הסמוך ואל תשאירו בטבע. בואו נשאיר את הטבע נקי ויפה ואת האוכל שלנו רחוק מחיות הבר שלא זקוקות לו. שיהיה לכם טיול ונעים ורטוב. מוזמנים לחזור ולספר לנו איך היה.
צילום: באדיבות יח"צ מאת: שרית יוכפז

מיוחד לשבועות: גבינות, יינות ומתכון לקלסונס- מאכל שבועות צפתי מסורתי מהמאה ה16 ועד היום! מאת: שרית יוכפז




חג השבועות מאופיין ב- מים, גבינות וכמובן יין. לרגל החג ליקטנו עבורכם את היקבים והמחלבות המשבחות מהעיר צפת, הגבינה הצפתית המקורית והמסורתית ובאופן מיוחד- מתכון למאכל הצועד עם ההיסטוריה של העיר צפת מאז המאה ה-16- קלסונס צפתי!

קלסונס
שבועות מתאפיין במאכל שאי אפשר בילתו – הקלסונס. אי שם במאה ה-16 בהיסטוריה של העיר צפת החל דרכו המאכל המסורתי וותיקי העיר צפת נוהגים להכינו לקראת חג השבועות. כמו כן, באחד ממסעדות צפת (סעודה בגן עדן) מגישים מתכון מודרני של קלסונס לצד סלט.
הקלסונס מאכל צפתי נוסטלגי שמלווה את העיר, מעיין כיסונים ממולאי גבינה המוגשים עם חמאה חמה וגבינה צפתית מגורדת מלמעלה.

המתכון של רינת- בעלת קונדיטוריית הבוטיק 'מתוקים ממותגים' בצפת:

במיקסר עם וו גיטרה לערבב כוס קמח וכוס מים רותחים, מוסיפים 2 ביצים, ולאחר לישה קצרה מוסיפים עוד 3 כוסות קמח, 50 גרם מרגרינה וכפית מלח.

למילוי נגרד גבינה מלוחה קשה (ממחלבת קדוש או המאירי) יחד עם גבינה צפתית וביצה לאיחוד התערובת.

לאחר מנוחה קצרה של הבצק, מרדדים את הבצק לעובי כחצי ס״מ וקורצים עיגולים בעזרת כוס, מניחים כפית גדושה של מלית במרכז הבצק ומניחים עליו עיגול נוסף ומהדקים בצדדים היטב.
מביאים לרתיחה סיר גדול עם מים וכפית מלח ומבשלים את הקלסונס עד שהם רכים וצפים למעלה (כמו פסטה).

מסדרים את הקלסונס בתבנית ומכניסים לתנור עם חתיכות חמאה ביניהם ואופים עד להשחמה קלה וריכוך החמאה.
** מומלץ לגרד גבינה מלוחה קשה מעל. בתיאבון!

המלצות נוספות בצפת ברוח החג:

מחלבת המאירי: מחלבת המאירי היא המחלבה הראשונה שהוקמה במדינת ישראל, על ידי מאיר ארזוני (המאירי) בשנת 1840 ועד היום מייצרת המחלבה גבינות איכותיות ששמם נודע בכל הארץ, שמקורם בחלב צאן.
במקום מרכז מבקרים תתרשמו  מהמקום המדהים- 4 מפלסים של אבנים  קטנות שנאספו מהריסות רעש האדמה בצפת, תשמעו על צפת ושושלת הדורות לבית המאירי, על מקור השם גבינה צפתית, סודות הכנת הגבינה וכו'. וכמובן תטעמו מהגבינות האיכותיות המיוצרות במקום!.

מחלבת קדוש: בפאתי העיר העתיקה, ברובע היהודי, הוקמה לפני כ- 100 שנים מחלבת בוטיק של משפחת קדוש המייצרת מגוון סוגי גבינות עיקריות על פי הסודות והמתכונים של סב המשפחה שייצר גבינות בתחילת דרכה של המחלבה. גבינת הבית של המחלבה היא גבינת הצאן הצפתית הקשה, בסלסלות קש עליה מספר הנכד יואב: "יש תיירים שמגיעים לצפת בכל שנה לכליזמרים או לאירועים מסוימים ובאים במיוחד לקחת את הגבינה הזו". בנוסף תמצאו במקום- גבינה הצפתית רכה מתובלת, לבנה, בולגרית, קממבר, ריקוטה וקשקבל ומגוון גבינות עיזים.

יקב צפת: בסמטאות העיר העתיק נמצא יקב בוטיק בבעלותו של משה אלון המבקבק 7,000 בקבוקים מידי שנה. את הענבים מגדל  אלון בכרם בסמוך לישוב קדיתא בגובה של 830 מטרים עם יתרון נוסף של שינויי אקלים משמעותיים בין היום לבין הלילה ובקרקע בזלת איכותית. בין הייינות ביקב- מרלו, קברנה סוביניון ואפילו יין 'שלום בית'. בסיור במקום תוכלו להתרשם מהתהליך באוטנטיות מלאה ולטעום מ -4 סוגי יין שונים

יקב אבוהב: במרכז המבקרים של יקב אבוהב תחשפו לעולמה הקסום והעתיק של צפתבמבנה עתיק בן 600 שנה ששימש כבית מגוריו של הצדיק הרב שלמה אליעזר אלפנדרי זצ"ל. ממרפסת נוף מרהיבה ועד למנהרות תת קרקעיות שנחשפו בשנים האחרונות במהלך חפירות שהתבצעו במקום, תמצאו מגוון של 7 יינות מסוגים שונים כאשר היין היקר ביותר  מיוצר מענב סירה ייחודי משנת 2009 ושוויו 3,600 ₪.במרכז המבקרים תטעמו מהיינות השונים המיוצרים ביקב בכב"ז ומהענבים הגדלים באזורים שונים ברחבי הגליל ורמת הגולן.
סיור הכולל טעימות מ-3 סוגי יין שונים ואפשרות לטעימת גבינות


מאיר יצחק הלוי שלח מכתב חריף במיוחד לראש הממשלה, החמישי במספר, ובו הוא דורש סיוע דחוף לעיר. מאת: שרית יוכפז

הי,

ראש עיריית אילת לנתניהו: "די להתעלמות ולזלזול המשווע מהעיר ומתושביה – זה הזמן לקיים את הבטחותיך"
מאיר יצחק הלוי שלח מכתב חריף במיוחד לראש הממשלה, החמישי במספר, ובו הוא דורש סיוע דחוף לעיר
"תושבי אילת אינם שקופים, לאכזבתי הרבה נראה כאילו ירושלים דממה"
"לא הגיוני, לא לגיטימי ולא תקין שעיר ואם בישראל החוטפת מכה אחר מכה והזועקת לסיוע ולעזרה מהמדינה תקבל כתף קרה, זלזול וחוסר תגובה לדרישות לגיטימיות"
ראש עיריית אילת מאיר יצחק הלוי לא מוותר: הלוי שלח מכתב חריף במיוחד לראש הממשלה בנימין נתניהו ולכל שרי הממשלה, המכתב החמישי במספר בחודשיים האחרונים, ובו הוא מפציר ברה"מ לתת סיוע דחוף לעיר אילת ודורש להפסיק את ההתעלמות הבוטה, לדבריו, של הממשלה מהעיר ומהתושבים.
לדברי ראש העיר, "לאכזבתי הרבה בשבועות האחרונים שלל הפניות שלנו לא זוכות לכל מענה ותגובה, ונראה כאילו ירושלים דממה ותושבי אילת ממשיכים להיות שקופים. לא הגיוני, לא לגיטימי ולא תקין שעיר ואם בישראל החוטפת מכה אחר מכה והזועקת לסיוע ולעזרה מהמדינה תקבל כתף קרה, זלזול משווע וחוסר תגובה לדרישות לגיטימיות. זה הזמן לקיים את הבטחותיך, כי אם לא עכשיו אימתי?", כותב הלוי.
נסביר, כי הלוי מבקש סיוע דחוף מהמדינה לעיר אילת שספגה מכה קשה ממשבר הקורונה שפגע קשות בתיירות בעיר ובכלל. גם סופה עזה שפקדה את אילת בחודש מרץ הותירה הרס וחורבן ונזקים המוערכים בכ-100 מיליון שקל פגעה קשות בעיר. זאת, בנוסף לסגירת שדה התעופה דב לפני כשנה שלטענת הלוי גרמה לעיר נזק עצום.
הלוי דורש מנתניהו לעמוד בהבטחות של המדינה מאוגוסט 2019 ולהעביר לאילת בהקדם את כספי הפיצוי שהובטחו לעיר לאחר סגירת שדות התעופה, בסך 530 מיליון שקל ועוד 220 מיליון שקל שאמורים לעבור בהתאם להחלטת הממשלה עם כינון הממשלה הנוכחית. הוא מבקש גם דיון דחוף בפורום שרים לאילת כדי להעלות את הנושא על סדר היום הממשלתי.
"משבר הקורונה פגע פגיעה קשה בעיר אילת שרוב כלכלתה נשענת על תיירות, והותיר אותה ללא פרנסה, מדממת. בכ-80% מבתי האב באילת נמצא מובטל אחד ובמקרים רבים שני המפרנסים מובטלים. היציאה מהמשבר תימשך חודשים ארוכים ונדרש לאלתר טיפול מקיף הוליסטי ויצירתי כדי לחלץ את העיר ותושביה מהמצוקה. בינתיים מכל התוכניות ומעשרות ישיבות זום ושיחות אינסופיות בשבועות האחרונים כמעט ולא יצא דבר והכל נשאר בגדר הבטחות והתחייבויות הרשומות על הקרח", לדברי ראש העיר.
באשר להשלכות של סגירת שדה דב, כותב הלוי כי "סגירתו השגויה של השדה פגעה אנושות באיכות חיי תושבי העיר אילת, בדגש על התושבים החולים, והסבה נזקים כבדים לכלכלת העיר ולתעשיית התיירות. נכון להיום השדה עומד בשיממונו, שיממון הזועק לשמים".

יום ראשון, 24 במאי 2020

בחג השבועות עיריית ת"א מציגים סדרת פעולות אומנותיות במרחב הציבורי מאת: שרית יוכפז


עיריית תל אביב-יפו וקרן יהושע רבינוביץ לאמנויות:
״אסטרטגיות יציאה״
סדרת פעולות אמנות במרחב הציבורי
60 אמניות ואמנים, 40 יצירות, מיצבים, מופעים וידאו וסאונד,
בעשרות נקודות ברחבי תל אביב- יפו
חג שבועות, ימים חמישי-שבת, 30-28 במאי, 2020
ניהול אמנותי: דפנה קרון, רננה רז, מירב פרץ

צילום: שי דרור
עיריית תל אביב-יפו וקרן יהושע רבינוביץ לאמנויות יזמו את אירוע "אסטרטגיות יציאה"- אירוע אמנות ציבורית ברחבי העיר המציע חשיפה לכ-40 יצירות ופעולות אמנות המתרחשות בעשרות מוקדים ברחבי תל אביב-יפו, במסגרת מאמצי העירייה לתמוך בשעה זו באמנים בעיר.
היצירות יוצגו ברחבי העיר במהלך חג השבועות, ביום חמישי, 28 במאי החל מהשעה 17:00, ביום שישי, 29 במאי בשעות 19:00-11:00 וביום שבת, 30 במאי 23:00-11:00.

בתקופה האחרונה, בה נדמה כי תרבות ואמנות התקיימו במרחבים וירטואליים בלבד, ו׳מתווה חזרה׳ לשגרת פעילות של מוסדות התרבות טרם נראה באופק, ״אסטרטגיות יציאה״ מנכיח את האמנות כפעולה אזרחית הכרחית ומשמעותית. האמניות והאמנים יציגו את יצירותיהם שנוצרו ברוח תקופת משבר הקורונה והמחשבות שעלו בעקבות זמן הסגר וההגבלות עימם התמודדו האמנים עצמם והציבור הרחב. האירוע למעשה מבקש להציע מחשבה ופעולה לקראת שינויים אפשריים בחיי התרבות באמצעות בחינה מחודשת של הקשר בין אמנות לקהילה, בין אמנים למרחבים ציבוריים שמישים, תוך הפחת חיים במרחבים והדהוד אישי וקולקטיבי לתקופה הנוכחית.

בין האמניות והאמנים המשתתפים: סיגלית לנדאו, נעמי יואלי, דניאל לנדאו, דור זליכה לוי, גילי אבישר, ליאת סגל ועוד.
בין היצירות שיוצגו ברחבי העיר: מיצב תאורה בבריכת כיכר הבימה, קונצרט רחוב ויקינגי, ציור קיר דיגיטלי, זוגות שטים בנחל הירקון לאחר ששרדו את המשבר, קפסולה של טבע צומח בעגלה המציעה לתושבים לקטוף פרי מהבוסתן הזמני, טקס לגירוש מגפת הקורונה, מעגלי לחש של טקסטים מקודשים, חווית תנועה במאה מטרים, ווידאו ארט נשיקות ברחבת הסינמטק ועוד ועוד.

לינק למפת המיקומים האינטראקטיבית - https://www.exitstrategies.info/

הפסטיבל הוא יוזמה של המחלקה לאמנויות בעיריית תל אביב-יפו ושל קרן יהושע רבינוביץ לאומנויות במסגרת המדיניות העירונית לתמיכה באמני העיר ועידוד היצירה העצמאית בעיר לאורך כל השנים, וביתר שאת על רקע משבר נגיף הקורונה.
הפסטיבל מצטרף לקרן סיוע לאמנים בהיקף של 700 אלף שקלים שהקים ראש העירייה רון חולדאי; ליוזמות נוספות בתמיכה של קרן יהושע רבינוביץ לאומנויות: פסטיבל "סימנים חיוניים"- שבוע בו נערכו הופעות רשת מסצנת המוזיקה העצמאית בעיר ולפסטיבל "סינמאניה", במסגרתו יצרו מאות יוצרים סרטים קצרים לימי הקורונה; לאירועי "ישראל מחוברת" של משרד התרבות במסגרתם מצולמות ומשודרות שש שעות יומיות של תוכן מקורי במרכז ענב;  ולעשרות אירועים דיגיטליים של מוסדות התרבות העירוניים.


בהשתתפות:
דניאל לנדאו, ליאור זלמנסון ויואב ולד, להב הלוי, מאי זרחי, יסמין גודר, ליאת סגל, סיגלית לנדאו, מוריה אדריכלים, עומר קריגר -1:1 - מרכז לאמנות ופוליטיקה, טל ארז, נועה גור, מ.ל.א.- כרמל בר ומיכל אביתר, נירה פרג, מיכל ואעקנין, יאיר מיוחס, שראון פז, גיא שרף, מוסיקה נובה, אנסמבל אופוס אוקטפוס, אילנה זפרן,  Dede Bandaid , "נמאס לי" -זאב טנא, איתי פלכסר, רועי ומיגל אופנהים, 'מסה' כתב עת לאדריכלות - ליאור אורגד וקרן מנדז'ול, ג׳ואנה ג׳ונס, טל יזרעאל, אלון פרץ, הסלון 5, שחר קרמר, לוסיאנה קפלון, גילי אבישר, דניאל ודורון גליה-קינד, אדוה ויינשטיין, יובל המאירי, מאיה קוסובר מאיה בלזיצמן ומור סיון , עופר עמרם, גל פרידמן, דור זליכה לוי, תמר שמש מ People of the Streets ונמרוד אליעזר, נעמי יואלי, שמעון לוי, יובל מסקין, יוסי מר חיים, תמר נסים, ניצן מינץ, פורום נוה שאנן לאמנות, רותם בידס, רועי פביאן, טליה דוידי.

תמצית הפרויקטים השונים:
·        מיצב תאורה חדש של האמן דניאל לנדאו המתמקם על מוסדות התרבות הריקים, משתקף בבריכה של כיכר הבימה. מתייחס ליחסי הכוחות בין עולם החומר, הרוח והעולם הטבעי.
·        למעלה מחמישים איש משתתפים ביצירה חדשה של יסמין גודר, אשר הזמינה את הציבור להשתתף בטקס אישי, פרטי וגופני, שבו הטביעו את חותם גופם על בד. תגובה להעדר נוכחות הגוף במרחב הציבורי, והמצאותו בעיקר במרחבים הדיגיטליים. להעניק לגוף מוצקות מחודשת, דרך המגע עם החומר.
·        ממרפסת ביתה של האמנית ליאת סגל, מוקרנת מכונת ציור המתרגמת קולות לכדי ייצוגים חזותיים פיזיים על גבי נייר. מכונת הציור תרשום קולות והקלטות: אמירות של אנשי ציבור, וצלילים מחייה הפרטיים ומסביבתה של האמנית. שד' רוטשילד 58, בסוף החניון. חמישי ושבת בשעות 20:30 - 23:00
·        קונצרט רחוב ויקינגי של אנסמבל ׳אופוס אוקטפוס׳, חוקר את המרחב העירוני דרך מוזיקה, סאונד ושוטטות.  גן יעקב, חמישי ושבת ב-21:00 וב- 22:00
·        שראון פז מציב בשכונת מגוריו, קריית שלום, ציור קיר דיגיטלי, פלטפורמה להצגת איורים ושרבוטים במרחב הציבורי, המונחה ע״י יצירות של אמנים ומאיירים שונים. הקהל יוכל להתבונן בתהליך הציור ולקבל גיליונות מצוירים בתום הביצוע של כל יצירה. רח' עמיקם 7 קרית שלום, חמישי 21:00-23:00 שבת 19:00-23:00
·        סירה בנחל הירקון משיטה זוגות ש׳שרדו׳ את תקופת הקורונה בטקס שהוא מופע של יחסים מאת דניאל ודורון גליה-קינד. (הרשמה באתר)
·        קפסולה של טבע צומח בעגלה הנגררת מרכב נוסע, מציעה לתושבי שכונות דרום העיר לקטוף פרי מהבוסתן הזמני של סטודיו מ.ל.א.
·        ליאור זלמנסון ויואב ולד מותחים את טקס האשכבה של היום אל עבר שקיעה נצחית, המשודרת חי ממצלמות פזורות ברחבי העולם לשיר קינה אל מעבר לים.  פארק קרית ספר, חמישי ושבת 20:00-23:00
·        יוסי מר חיים, פרופ' שמעון לוי, יובל מסקין ונעמי יואלי עם ״קשישים עם מחלות רקע״: מופע- טקס לגירוש המגפה הנע בין מסכתות, קללות ושאר גידופין. גינת דובנוב , חמישי ושבת 21:00
·        באישון לילה יצאו גיא שרף ומחללים נוספים לחלל לתושבי יפו הישנים והערים, במנגינות שנכתבו לזמן החלימה.  נקודת מפגש: רח' ציהתלי 28, יפו, חמישי ושבת 20:30 ו-22:00
·        לוסיאנה קפלון ועתר גבע יובילו אירוע שנע בין מופע ללמידה משותפת, אל תוך הלילה, בשיתוף מורי ותלמידי מגמות אמנות ורוח של גימנסיה הרצליה. (פרטים באתר)
·        תמר נסים תשרטט לאורך שדרות ההשכלה מעגלי לחש של טקסטים מקודשים, בקוטר ד׳ אמות יחד עם העוברים והשבים. שישי 16:00-19:00
·        מאי זרחי מזמינה לשהות עוד רגע בתקופת הקורונה, יצירה לצופה יחיד/ה המתחיל בקפה על ספסל וממשיך בחווית תנועה במאה מטרים. (הרשמה באתר)
·        המוזיקאי זאב טנא וההרכב "נמאס לי" רועי אופנהים, מיגל אופנהים, איתי פלכסר עולים להופעה - מחאה על גגות בתיהם ברחוב השופטים. (הרשמה באתר)
·        הווידאו ארט של שחר קרמר ישתלט על המסכים של רחבת הסינמטק הריקה, עם יצירה המורכבת מ- 28 נשיקות שנרכשו אונליין ומעוררת מחשבה על אודות פרטיות האדם, אינטימיות ומסחר.
·        דוכן מפעל הפיס ממותג מחדש על ידי אמן הרחוב Dede Bandaid, שיפעיל אותו במשך האירוע כמיזם אמנותי ייחודי בו ניתן יהיה לזכות ביצירת אמנות  מעשה ידיו. רח' הרצל 71, חמישי: 18:00 - 22:00, שישי: 11:00 - 16:00, שבת: 11:00 - 16:00
·        יאיר מיוחס, מיכל ואעקנין, אדוה ווינשטיין ויובל המאירי מזמינים אותנו להתיידד מחדש עם המחווה הפשוטה של לחיצת יד, בין שקשוק למגע, יתועדו העוברים והשבים בשכונת שפירא ב״פוטו אופ״ של הכרויות והסכמי שלום קטנטנים באחד משטחי ההפקר של השכונה. חמישי 17:00-19:00 ושבת 19:00-23:00
·        אלון פרץ יהפוך את חורשת יגור ביד אליהו למיצב סאונד בו כלים ממוצאים תלויים מצמרות העצים יצרו מרחב לנגינה והקשבה משותפת.  חורשת יגור, כניסה ליד בית ספר רוקח. בכל שעות הפעילות. בשעה 18:00 כל יום יתקיים פרפורמנס נגינה השתתפותי.
·        קולקטיב המוזיקאים מוסיקה נובה יתפזרו על פני גן יעקב ביצירה משך מקורית העומדת על הדינמיקה החדשה שנוצרה בין האדם לטבע בעיר. הקהל מוזמן לשוטט בתוך היצירה. שבת, שני סבבים: בשעות 17:00-18:00 והשני בשעות 19:00-20:00
·        הסלון 5 משיקים את היחידה לצילום האזרח ששמה לה למטרה לצלם את תושבי מדינה ישראל כדי להקים מאגר צילום פורטרטים אזרחי, הנובע מהזכות והחובה להיות נראים (יש להגיע בלבוש יצוגי!) בן יהודה 71 (סטודיו בנק),  חמישי 21:00-1:00 שישי 11:00-16:00 שבת 16:00-23:00
·        גילי אבישר מוציא 7 שמשות עשויות בד מביתו אל עבר המרחב הציבורי  של גני יהושע, מייצר קולאז׳ טקסטיל צבעוני .
·        עבודת הווידאו של האמנית טל יזרעאל תפעל במתכונת של ׳מדורת הודעות׳ נודדת. כמו בימי קדם, שהמסר עבר מגבעה לגבעה באמצעות הדלקת מדורות, כך ביצירה זו חלקים מהעבודה יהדהדו גם במקומות אחרים בארץ ובעולם. (פרטים באתר)
·        עומר קריגר בהשקת ערוץ טלוויזיה דיגיטלי חדש המשדר פעולות אמנות, אירועי תרבות, ראיונות ותכניות אמנים בשידור חי מאולפן 1:1 בנווה שאנן. לצד פעולות נוספות של מרכז 1:1 לאמנות ופוליטיקה בשיתוף פורום נוה שאנן לאמנות והאמנים רותם בידס, רועי פביאן, טליה דוידי. (לוח פעילות מלא באתר) השרון 4 מרכז 1:1 לאמנות ופוליטיקה
·        נועה גור במיצב וידאו פרפורמטיבי המתקיים סימולטנית ברחוב ובחלל התצוגה של מרכז 1:1 לאמנות ופוליטיקה. השרון 4
·        טל ארז מקים תחנת מחאה ל-- 49 איש בפינת הרחובות השרון והגליל. מיצב ציבורי פתוח לשימוש 24 שעות ביממה, בשיתוף ובהפעלת מרכז 1:1 ותושבי השכונה.
·        מוריה ארכיטקטים מזמינים את העוברים והשבים לפתח הסטודיו ביפו, עם עבודה בה הדומסטי הופך קוד (כניסה) למרחב הפרטי, בו מתרחשת פעולה ציבורית בזמן ציבורי, מֵעֵבֶר לסף החוצץ המוכר.
·        האמנית סיגלית לנדאו מציבה בחזית גלריה הראל יפו שבשבת העשויה שלטי רחוב שאיבדו את ביתם בתל אביב-יפו, לצידה של מזרקת רחוב ישראלית. רח' אליזבט ברגנר 8 (גלריה הראל)
·        תמר שמש ונמרוד ז'ק אליעזר מזמינים את העוברים והשבים לסלון ביתי העשוי כולו מקרטון המטשטש את הגבול בין הפרטי לציבורי ומבקש לעורר אמפתיה ומודעות ציבורית לאוכלוסיות דרי הרחוב וחסרי הבית בעיר.  (פרטים באתר)
·        ניצן מינץ מציגה מיצב אמנות בפורמט של שירה ויזואלית על בסיס שלד של שלט חוצות עזוב, הממוקם על ציר רחוב ראשי המחבר בין השכונות פלורנטין, נגה ונווה צדק.  אליפלט פינת הרבי מבכרך
·        המעצב להב הלוי יצר מאז אמצע מרץ, 19 פוסטרים חדשים. את פוסטר מספר 20, האחרון לתקופה זו, יציג ויחלק במהלך ימי הפעילות. (פרטים באתר)
·        דור זליכה לוי במיצב הקרנה תלוי-מקום, המתרחש במרחב שבין הסטודיו של האמן לקיר בניין הנשקף מחלונו. רחוב המנור פינת רחוב העמל (ארטפורט) חמישי ושבת 19:00-23:00
·        עץ סמוי ביום וזוהר עם בוא הלילה, מונח ברחובות פלורנטין, כמו משאלה לעתיד, שבה העיר והיער מתקיימים בהרמוניה פנטסטית.  מאת צוות 'מסה' כתב עת לאדריכלות. גבעת הרצל, רחוב אבולעפיה.
·        המאיירת והקומיקסאית אילנה זפרן מציגה רצועות קומיקס מצוירות בגירים על ריבועי מדרכה, בחצרות הבניינים ברחובות חיים ואלישע ו-ורבורג. כל רצועה מספרת על חיה אחרת שהגיעה לרחוב בעקבות התפרצות הטבע בימי הקורונה. רח' חיים ואלישע ורח' ורבורג
·        מאיה קוסובר יוצרת פודקאסט המזמין לשמיעה תוך כדי הליכה בעיר, יצירה אודיופונית המורכבת משני פרקים: מגעגוע להמולת העיר אל געגוע לקורונה. (פרטים באתר)
·        אי תנועה בודד במרכז יפו הופך מצע למיצב של ג׳ואנה ג׳ונס, במהלך שלושה ימים נרקמת צורניות מחומרים אורגניים, מזמינה את בעלי החיים ועוברי האורח להתערב, להגיב או להתעלם.  הכיכר במפגש של רח' מרגוזה ויהודה הימית
·        גל פרידמן מזמין אתכם לחוות מופע באורך חמישה קילומטר. נצא לריצה משותפת בגני יהושע ןלאורך הים, גל ירוץ לידכם ידבר אליכם באוזניות ויגרום לכם להרהר בשילוש הקדוש: גוף, תנועה ומרחב. (הרשמה באתר)

·        בין כל פעולות ״אסטרטגיות יציאה״ המתערבות בעיר, ישוטט דב. דב שהוא זכר לחלום הטבע המתפרץ, שכביכול עלה על גדותיו בזמן שהעיר נדמה לרגע. דוב שאפשר ללטף, לחבק, להתכרבל איתו. דוב מתבונן שוהה ונודד.

יום שלישי, 12 במאי 2020

לכבוד שבועות מציגה טמבור: עיצוב בלבן לחג הכי לבן שיש. מאת: שרית יוכפז


צילום: אלי גרוס 
לפי המומחים של טמבור: הצבע הלבן פופולרי במיוחד בבתים ישראליים, ולא בכדי. לבן הוא צבע ניטרלי ובטוח, שמשדר ניקיון ויציבות
הצבע הלבן שולט בעולם עיצוב הפנים. בתים רבים נהנים ממראה נקי ואלגנטי, למרות שלבן בכמויות גדולות עלול ליצור מראה משעמם וסטרילי מידיי. כדי לאזן את הלבן וליצור מראה שהוא נקי ונעים לעין, אבל גם מעניין וטרנדי, חשוב לדעת איך לעצב את הבית כשהצבע הלבן הוא הצבע השולט.
לפי מומחי טמבור הצבע הלבן מתאים לסגנונות רבים בעיצוב הבית, מסגנון כפרי, דרך אירופאי קלאסי ועד לסגנון אורבני נקי. בחירה של גוון מסוים של לבן מתוך כ-100 הגוונים הלבנים במניפת הצבעים של טמבור, לצד תוספת של אקססוריז נכונים, תעשה את העבודה ותשנה את מראה הבית כמו גם חידוש רהיטים וצביעתם בלבן פוליאור וינטאג'. השימוש בצבע הלבן מכניס אור הביתה.

מהם גווני הצבע הלבן העיקרים שכדאי לשים לב אליהם? 
·         לבן-קפה – גוון חום-קפה הוא גוון עמוק וחמים, שמזכיר גוונים של אבן טבעית. צבע לבן עם נגיעות קפה יעניק לחלל חמימות נעימה. אם אתם חובבי טרנדים, שימו לב לאחד השילובים הכי אופנתיים בשנים האחרונות בעיצוב הבית – שילוב של מוקה וורוד.
·         לבן על לבן – סגנון העיצוב הסקנדינבי הוא שגריר נהדר לעיצוב בלבן. כדי ליצור בית במראה סקנדינבי נקי ומודרני, בחרו בגוון לבן רך עם עומק, כמו לבן-תכלכל או לבן-ורדרד. הבית הסקנדינבי משלב קירות וטקסטיל בלבן עם ריהוט ואקססוריז מחומרים טבעיים, כמו עץ, אבן או מתכת.
·         לבן-אפור – שימוש בגוונים קרירים וחמימים של אפור הוא מהמגמות הבולטות בעיצוב הבית המודרני. ניתן לשחק עם אפור בדרכים רבות, כדי ליצור מראה רך ורגוע או שיקי ואלגנטי. 


                                              
                                           צילום: טל מרנץ
טקסטורות מיוחדות בגוונים בהירים להוספת עניין לחדר
כדי להוסיף עניין לחדר לבן ולהפוך אותו מחדר לבן ופשוט לחדר עדכני ואופנתי, תוכלו לפי מומחי טמבור להשתמש בטקסטורות מיוחדות, שמבוססות על פלטת הגוונים הבהירה. טקסטורות כאלה יוצרות מרכז מובחן בחלל ומעניקות לחדר מראה ייחודי ומעניין. כדי להשתמש נכון באפקטים חשוב ליצור איזון בחדר – צבעו את רוב הקירות בגוון סולידי ומתון של לבן והבליטו קיר אחד באמצעות טקסטורה או אפקט. והנה כמה רעיונות לטקסטורות בגוונים לבנים:
·         שליכט אקרילי – בשנים האחרונות השליכט כבר לא שמור רק לקירות החיצוניים, ובשימוש נכון הוא יכול ליצור מראה מעניין וייחודי בתוך הבית. שליכט בגוון לבן-צהבהב יעניק לחלל מראה כפרי, חמים ונעים.
·         אפקט יוטה פנינה – אפקט יוטה בגוון פנינה יוצר על הקיר מראה של בד יוטה טבעי. מומלץ לצבוע באפקט יוטה דירות קטנות, כדי ליצור חללים חמים ואלגנטיים עם תחושת מרחב. כדי לקבוע את עוצמת האפקט, תוכלו לבחור ליצור בעזרת המברשת המיוחדת חריצים בכיוון אחד או במראה שתי וערב, ליצירת אפקט יוטה מלא.
·         אפקט ספארי פנינה – אפקט הספארי מתאפיין במרקם חולי ועדין ובגוון פנינה. גרגירי החול העדינים מעניקים לקיר נצנוץ מיוחד ויוצרים מראה מודרני ומושך את העין.
צבע לבן להענקת אשליה של מרחב
בתים קטנים יהנו במיוחד מעיצוב בגוונים לבנים ובהירים. צבע לבן מחזיר אור לחלל, וכך מעניק אשליה אופטית של חלל מרווח וגדול יותר. בנוסף לצביעת הקירות בלבן, הוסיפו מראות על הקירות ורהטו את החדר ברהיטים גבוהים בגוונים כהים יותר מגוון הקירות, כדי להעצים את האשליה וליצור תחושה של קלאסיות על-זמנית.
חשיבות הפרטים הקטנים
אחרי שטיפלנו בקירות, חשוב לשלב בעיצוב גם הום סטיילינג נכון. לבן נתפס לעיתים כצבע צפוי, נקי מדי וסטרילי. כדי לשבור את הסטריליות הזאת, מומלץ לשלב מעט צבע באמצעות אקססוריז ופריטים קטנים שיכולים להוסיף הרבה למראה המעוצב של הבית: עציצים ואגרטלים, תמונות, וילונות, כריות ועוד. כדי לשמור על התחושה הנעימה והנקייה שמשרה העיצוב הלבן, שמרו גם באקססוריז על גוונים בהירים ועדינים שלא יגנבו ללבן את ההצגה, כמו אפור (למראה אורבני), מוקה, ורדרד או תכלת.

יום שני, 4 במאי 2020

מותחן ישראלי" מקום בו רוחות מכות -מאת עופר מרגליות לוי ממליצה שרית יוכפז

                    











































"מקום בו רוחות מכות" ספר פרי עטו של הסופר עופר מרגליות לוי
הנו ספר מרתק שמזמן קריאה קולחת וסוחפת.





העלילה חושפת סיפור מתח המגיע לנקודות שיא עוצרות נשימה, ובדרכו
לשם נוגע במקומות מעוררי חושים ותובנות שמהדהדות כמנטרות גם 
אחרי סיום קריאת הספר.

הכתיבה מוזיקלית,  קצבית, רווית חומרים הלקוחים מחייו האישיים של הסופר.


דימויים, רגישויות, התבוננות ומחשבות , תאורי נוף קסומים, דרך תאורי האוכל
האותנטיים ועד לדיאלוגים האנושיים, 

עולה ונחשפת מציאות אחרת, מרתקת!

ועם זאת , מציאות שבמהותה ובאמתותה מתחברת לאמת של כל אחד מאיתנו במציאות
האישית שלו.


                                צילום: יריב כץ


מומלץ בחום .  מותחן ישראלי  מרתק.

ממליצה שרית יוכפז  

עורכת  וכתבת " good news-מגזין תרבות   תיירות  עיצוב ויופי"