פסטיבל "לא בשמיים" ה-26
חגיגת תרבות ישראלית – יהודית בגליל העליון
פסטיבל "לא בשמים" ה-26 הוא חגיגת תרבות יהודית-ישראלית ייחודית, הנערכת מדי קיץ בלב הגליל העליון ומשלבת שיח, הגות ואומנות אל מול נופי הצפון.
השנה, יעמוד הפסטיבל בסימן "הוקרה לגליל" - חבל הארץ שמהווה מקור להשראה, שורשיות והתחדשות ציונית.
במהלך שלושה ימים יפגשו מבקרי הפסטיבל כ-90 מרצים ואמנים, יוצרים וחוקרים, מהטובים בישראל, במרחב שבו שיחה על טקסט מקראי משתלבת עם שירה עברית,
סיור בגבול מתכתב עם ספרות עכשווית ומופעי מוזיקה וקולנוע חיים זה לצד זה עם לימוד ודיון פילוסופי.
הפסטיבל מציע עשרות אירועים – ממופעי חצר מרגשים, דרך סיורי הזדהות עם תושבי הגליל והקשיים שהם חווים בשנתיים האחרונות, ועד עיונים בשאלות אקטואליות של התרבות הישראלית וההתמודדות החברתית, עם אמנים, חוקרים, אנשי רוח ומופת ביניהם משפחת קלמנזון, משפחת גרינגליק, משפחת שביט, ד"ר עליזה בלוך, גיבורי יום אחד באוקטובר ורבים אחרים.
מופע פתיחה 'לגליל בהצדעה' בהשתתפות שלומית אהרן, בן ארצי, נתן סלור, תום כהן ויואב גינאי, מופעי ערב עוצמתיים בחצר תל חי ההיסטורית עם דני סנדרסון ושולי רנד, להקת טיפקס וקובי אוז. הפוגה עם דרור קרן, סרטה החדש של מינדי ארליך ועוד.
"במיוחד השנה, נוכח התקופה המורכבת שהחברה והמדינה עוברים, מהווה הפסטיבל קריאה להתבוננות וחיזוק הסולידריות הישראלית ולהעמקת השיח התרבותי מתוך אהבת הארץ ואהבת האדם" אומרת יעל לבנון, המנהלת האמנותית של הפסטיבל
פסטיבל "לא בשמיים", 5 – 7 באוגוסט, בגליל העליון – כפר בלום ותל חי
פסטיבל "לא בשמיים", מהאירועים התרבותיים החשובים בישראל, שב השנה בפעם ה-26 ויתקיים בין התאריכים 5–7 באוגוסט 2025 בגליל העליון.
הפסטיבל, המשלב עומק, זהות, טבע, ספרות, מוזיקה, הגות ואקטואליה, יעמוד השנה בסימן הוקרה לגליל – כמוקד של התיישבות, השראה ואחיזה רגשית ותרבותית בארץ ישראל. במהלך שלושה ימים יציע הפסטיבל עשרות מפגשים, שיחות, מופעים וטיולים – כולם חוגגים את העושר התרבותי היהודי-ישראלי במבט עכשווי. הפסטיבל מארח את מיטב המרצים, האמנים, הסופרים, אנשי הגות ורוח, ובמרכזו – קריאה ליחד ולערבות הדדית, במיוחד בצל אתגרי התקופה הנוכחית.
תכנית הפסטיבל המגוונת כוללת מופעי מוזיקה וסטנד-אפ, מעגלי שיחות והגות, מפגשי ספרות, קולנוע ותרבות יהודית ועוד.
את הפסטיבל יפתח המופע "לגליל בהצדעה" –המוקדש לאנשי הגליל בהנחיית אושיית הרדיו יואב גינאי בהשתתפות נגנים וזמרים, המשלב קטעי וידאו ושיחות עם דמויות מעוררות השראה מאזור הגליל.
להקת טיפקס תופיע בחצר תל חי ותביא את שדרות מהדרום במופע חצר מקפיץ.
במרכז התכנית המוסיקלית מופעי שירה ומוזיקה יהודית-ישראלית ביניהם מופע חד פעמי של שני ענקי המוזיקה הישראלית – דני סנדרסון ושולי רנד המחברים רוק יהודי ישראלי עם שורשים של אמונה ומרד. המופע "כל מי שנשמה בו" – התוודעות ארצישראלית בעקבות שירי החלוצים עם הרב והמשורר אלחנן ניר ולהקת הקלייזמרים "קליינר בענד" שייקחו את הקהל למסע בעקבות ניגוני החסידים שהפכו לשירי החלוצים מלאי הלהט בגליל ובעמק.
"עונג שבת" קונצרט עם מקהלת הגליל העליון, נגנית הקלרינט אורית אורבך והפסנתרן מלאכי רוזנבאום במופע מוזיקלי חוצה סגנונות ויבשות המקשר בין העבר והווה של העם היהודי דרך שירים ופיוטים מעדות ישראל השונות. "העולם זקוק למשוררים" – המשורר נדב הלפרין בשיחה על אמת ומיתוס בסיפור חייהם של לאונרד כהן ובוב דילן- שני משוררי הרוק היהודיים הגדולים של המאה ה-20.
גם מפגשי ספרות וקולנוע יתקיימו בפסטיבל ביניהם "יום אחד באוקטובר" – יאיר אגמון, מחבר הספר במפגש עם גלי איילון ומוסא דראושה על גבורה, על המלחמה שלא נגמרת, ועל הכאן ועכשיו שבו אנחנו חיים. מפגש ספרותי עם הסופר אהוד לוי שישוחח עם ליאת רגב על יצירתו "בוסיה", על חלוציות ועל נשיות בזמנים רדיקליים.
בנוסף למפגשים הספרותיים תתקיים הקרנת הסרט "פינק ליידי" המציג מנקודת מבט נשית את סיפורם של בני זוג חרדים הנאבקים על אהבתם. הקרנת הסרט תלווה במפגש עם התסריטאית ויוצרת הסרט- מינדי ארליך שתשוחח על דילמות בחברה החרדית ועל ההתנגשות בין מסורת לאינדיבידואליות בעולם בו הציפיות החברתיות מאיימות למחוץ כל בחירה אישית. בנוסף, הקהל יוכל לצפות בסרט "כמו לב שעובד" שעוסק בקשר האישי של במאי הסרט, יאיר אגמון, לרבי נחמן מברסלב ומהווה הזדמנות להתאהב ברבי נחמן מברסלב, בדמותו המסתורית והגותו המרגשת.
עוד בפסטיבל, שיחות ודיונים הנוגעים בלב השיח הישראלי־יהודי של ימינו – מתוך עומק תרבותי, גיוון מחשבתי ואומץ אינטלקטואלי בינהם "ברית גורל, ברית ייעוד" – רב שיח בהנחיית מנחת הרדיו ליאת רגב ובהשתתפות מנחם קלמנזון, שי חרמש, פנחס וולרשטיין, מיכל נגן, הדס ילין וישראל כהן שישוחחו על ביטוי הקשר הרב ממדי בחברה הישראלית, על ציון הגורל המשותף שנכפה על העם היהודי ועל הבחירה של כל אדם להיות שותף לדרך.
ד"ר אלי שיינפלד יבאר את משמעות הרעיון "השלום הנצחי" של קאנט בשיח "עת מלחמה ועת שלום" ויבחן את מצבו של היהודי המודרני מתוך בחינת יחסו לרעיון המשיחי. הרב ליאור אנגלמן במדרש מכונן על מפגש בין ענק צנוע לבין אדם שמבקש להוציא אותו מאיזון – מפגש ושיח על השאלות הכי חשובות בחיי כולנו ועוד שיחות ודיונים על פילוסופיה, דת , אמונה ולאום.
סיורי הפסטיבל מהווים נדבך מרכזי בחיבור שבין רעיון למקום, ובין רוח לאדמה. במהלך ימי הפסטיבל יתקיימו סיורים ייחודיים לאורך גבולות הצפון – ברמת הגולן, קריית שמונה, רג'ר, מנרה ומטולה – בהובלת מדריכי קק"ל ואנשי שטח, שישלבו ידע היסטורי, ביטחוני והתיישבותי עם עדות חיה לאתגרי ההווה. בקריית שמונה ומטולה הסיורים אף יתקיימו בהובלת ראשי הערים שיעניקו לסיורים זווית פוליטית ומקומית על האיזור. הסיורים יעמיקו את ההיכרות עם מרחבי הגבול, אתרי מורשת קרב, סיפורי גבורה ואזרחות פעילה, ויציעו הזדמנות להזדהות, חיזוק ועמידה משותפת לצד יישובי הגליל שחיים בקו הראשון של המציאות הישראלית.
את הפסטיבל יחתום מופע ייחודי ומרגש עם משפחת גרינגליק ששכלה את הבן והאח שאולי גרינגליק במלחמת 'חרבות ברזל'. המופע ״הנה ברוש לבדו , מול אש ומים״ – הוא מופע על ההתמודדות והבחירה לקום כל בוקר מחדש. רותי אם המשפחה, מנחת הורים ויועצת זוגית, מביאה את הניסיון שלה לבמה בטיפים לחיים והכל מלווה בהומור בלתי נגמר של צביקה, אב המשפחה, בילדים ובגיסים שממלאים את הבמה באור והרבה אופטימיות. במופע, המשפחה מבצעת שירים שנבחרו בקפידה וכוללים את כל קשת השירים והזמנים, החל מבניה ברבי ועומר אדם ועד אפרים שמיר, שולי רנד, שלמה ארצי, אריאל זילבר, אביתר בנאי ועוד.
"הפסטיבל נולד בימים שלאחר רצח יצחק רבין ז"ל כאשר השסע בחברה הישראלית הגיע לממדים שלא חשבנו שאפשר להגיע אליהם והאווירה היתה קשה ומפולגת , שסועה וכאובה" אומרת רותם מנור, מנהלת מחלקת תרבות, מועצה אזורית הגליל העליון . הרעיון היה לייצר שיח מכבד, תרבותי, שמחבר ומדבר דיאלוג בציבור הישראלי בנושאים המשותפים: היסטוריה, מורשת, מסורת, חינוך , ארץ ישראליות, ספרות ושירה. האתגר הגדול שלו הוא לנסות למצוא את נקודות העניין המשתפות, המחברות והמאחדות ובה בעת לאתגר את הראש והרגש בנושאים היותר רגישים , שנויים במחלוקת ופחות מוסכמים"
"ב 7 לאוקטובר נטרפו שוב כל הקלפים", מוסיפה מנור, "מנעד התחושות והרגשות מכל קצוות הציבור הישראלי שנעו בין הפקרות, פחד, שכול, אובדן, עצב , וכעס ועד התגייסות, ערבות הדדית , סולידריות , אחווה ורעות הם שאפיינו את השנתיים האחרונות. לא היה ברור אם בכלל נכון לקיים פסטיבל השנה, האם נצליח, במה כן ניגע ובמה לא. עם כל השאלות האלו החלטנו בכל זאת לקיים את הפסטיבל, ובכל זאת בתל חי, לחזור למשפט שמאפיין את האיזור ואת טרומפלדור "במקום בו תחרוש המחרשה העברית את התלם האחרון שם יעבור גבולנו", לתת מקום לסיורים בגבול לבנון וסוריה, לקיים מפגשי הזדהות עם אנשי מנרה, מטולה, קריית שמונה, לעלות על נס את הערבות ההדדית, התרומה וההתגייסות וכן, גם להנות קצת ממפגש ספרותי מעורר מחשבה, ממופע זמר איכותי ומשיעור או הרצאה מעניינת".
"התקשינו להחליט איך מייצרים פסטיבל בעת מלחמה, אובדן ועצב אין סופי, כאשר הולכים לישון עם החטופים וקמים איתם כל בוקר" אומרת יעל לבנון, המנהלת האמנותית של הפסטיבל "אך במיוחד השנה, נוכח התקופה הסוערת שעוברת על המדינה כולה, מהווה הפסטיבל קריאה לחיבוק הזהות המורכבת שלנו, לחיזוק הסולידריות הישראלית ולהעמקת השיח התרבותי מתוך אהבת הארץ ואהבת האדם"
פסטיבל "לא בשמיים", 5 – 7 באוגוסט, בגליל העליון – כפר בלום ותל חי
לפרטים נוספים ורכישת כרטיסים: https://www.lo-bashamayim.org.il/