Translate

יום שני, 7 ביולי 2025

טקס פרסי אקו"ם יתקיים זו השנה ה-69 ביום שני 7 ביולי 2025, בבית היוצר של אקו"ם, נמל תל-אביב.מאת: שרית יוכפז

  



                                                                דורי בן זאב "קדישזון כתב והלחין מוסיקה צילום: שרית יוכפז


הוכרזו זוכי פרס אקו"ם בתחום המוסיקה הקונצרטית, הספרות והשירה:

פרסים על מפעל חיים לסופר אתגר קרת ולמלחינה הגר קדימה

אקו"ם, האגודה הישראלית השומרת על זכויות היוצרים בישראל, מפרסמת היום את שמות הזוכים והזוכות בפרסי אקו"ם בתחומי המוסיקה הקונצרטית, ספרות ושירה

בין הפרסים שיחולקו השנה:

פרס ע"ש דליה רביקוביץ' על מפעל חיים יוענק לסופר והיוצר אתגר קרת

פרס ע"ש פאול בן חיים על מפעל חיים בתחום המוסיקה הקונצרטית יוענק למלחינה והיוצרת הגר קדימה

פרס מיוחד מטעם דירקטוריון אקו"ם יוענק בו למלחין ולמעבד רפי קדישזון

טקס פרסי אקו"ם יתקיים זו השנה ה-69 ביום שני 7 ביולי 2025, בבית היוצר של אקו"ם, נמל תל-אביב

אקו"ם, האגודה הישראלית השומרת על זכויות היוצרים בישראל, מפרסמת את שמות הזוכות והזוכים בפרס אקו"ם בתחומי המוסיקה הקונצרטית, הספרות והשירה. הפרסים יוענקו בטקס פרסי אקו"ם ה-69 שייערך ביום שני, 7 ביולי, בבית היוצר של אקו"ם בנמל תל-אביב. את האירוע ינחה דורי בן זאב וישתתפו בו ארקדי דוכין, "אנסמבל גלעד אפרת", "חמישיית קפריזה" ואמנים נוספים. הזוכים והזוכות בפרסים, נבחרו על ידי ועדות שיפוט.

פרס אקו"ם ע"ש דליה רביקוביץ' על מפעל חיים יוענק לסופר אתגר קרת. בנימוקי ועדת הפרס צוין כי "המפעל של קרת כסופר פועם ושוקק כבר יותר משלושים שנה, ואת הג'ולות שלו הוא מגלגל בכל דרך שבה אפשר לספר סיפור - בכתב ובעל פה, בספרים ובהצגות, בסרטים ובהסכתים, בעברית ובשפות זרות, בראיונות ובמערכונים, בקומיקס ובתערוכות, ועוד". עוד נכתב כי יצירתו של קרת הביאה מראשיתה רוח חדשה ומאווררת לספרות העברית – מערערת, מטרידה, משחקת, וכובשת לבבות. כתיבתו פתחה אפשרויות חדשות לקוראות ולקוראים, ואף ליוצרות וליוצרים.

פרס אקו"ם ע"ש שלמה טנאי לעידוד פרסום היצירה בתחום הסיפורת יוענק לספר "כישורי חיים" מאת עמיחי שלו, כתב יד המביא את סיפורה הנוגע ללב של יהודייה צעירה בריטית במשפחה מפורקת, אשר סובלת מבעיות אכילה, ושעבורה עלייה למדינת ישראל הצעירה היא הזדמנות להיחלץ מעולמה החונק ולפתוח דף חדש. בנימוקי הוועדה נכתב: "בכתיבה מיומנת, מוקפדת ומלאת פרטים, מלווה הסופר את הגיבורה שלו בסחרור חייה, ומחבר אותנו אליה בתהומות ובתקווה".

פרס אקו"ם ע"ש דבורה עומר לעידוד פרסום היצירה בתחום ספרות הילדים והנוער יוענק לספר "כל המשאלות שלי" מאת אירית שושני. בספרה, מציגה שושני את עולמו הפנימי של ילד שביתו נהרס כתוצאה מנפילת רקטה. אופיר, גיבור הסיפור, מחפש את כלבתו שנעלמה מהבית בעקבות הנפילה, ובינתיים מטפל בכלבה חליפית שלא נמצא לה בית. בנימוקי הוועדה נכתב כי הסיפור "מסופר בשפה פשוטה וטבעית נטולת דידקטיות המוסיפה לאמינותו. עולה ממנו תמונה אקטואלית ומשכנעת של ילדות עכשווית על רקע המלחמה".

פרס אקו"ם ע"ש שלמה טנאי לעידוד פרסום היצירה בתחום השירה יוענק ל"טפרים" מאת אורלי עסיס. בנימוקי הוועדה נכתב כי "עסיס מפזרת פיתויים, דימויים יפהפיים, אך הישגה הוא בדיבור הישיר והכן, היומני לפרקים. אין לה עניין בחידודים ובפיתולי לשון משוכללים. זו שירת אמת, שוברת לב ואמיצה".

פרס אקו"ם ע"ש אהרון אשמן ליצירה המוגשת בעילום שם בתחום הסיפורת יוענק לספר "לא רואים עליה - הפח נראה מצוין אבל השאסי דפוק לגמרי" מאת גלית דהן קרליבך. בנימוקי הוועדה צוין כי הרומן מגולל את סיפורה של אשה שנעה בין שני קטבים "בשפה ערה וסוחפת, מתובלת בהומור".

פרס אקו"ם ע"ש נתן יונתן ליצירה המוגשת בעילום שם בתחום השירה יוענק ל"יוצא בני למלחמה" מאת טלי בן ענת, המביא את סיפורה של אם, שגיוסו של בנה מוביל למפץ גדול בלבה, שעה שהעולם ממשיך לנוע במסלולו. בנימוקי הוועדה נכתב כי "זוהי שירה גולמית ודחופה. בצעקה, בשאלה, בתפילה, ביבבה, בשפה שנדמה כי היא כתובה בדיו דמעות שקופה, פורשת בפנינו המשוררת סיפור אהבה של אם לבנה, היוצא למלחמה".

חברות ועדת השיפוט בתחום הספרות והשירה: ענת לוין, תמר וייס גבאי ותמר רותם.

בתחום המוסיקה הקונצרטית יוענקו ארבעה פרסים:

פרס אקו"ם ע"ש פאול בן חיים על מפעל חיים יוענק ליוצרת והמלחינה הגר קדימה, מהיוצרות הבולטות בישראל שזכתה בפרסים בינלאומיים והאשה הראשונה בישראל שקיבלה תואר דוקטור בקומפוזיציה. הפרס יוענק לה על תרומתה המשמעותית לקהילת המוזיקאים ולמלחינות הישראליות בפרט. בנימוקי וועדת בפרס נכתב כי "היא לעולם לא תתפשר על האמת שלה, לא בכתיבה ולא בפעילותה החוץ-אמנותית- דבר שמהווה מודל עבור כל אמן באשר הוא".

פרס אקו"ם ע"ש מנחם אבידום על הישג השנה ליצירה יוענק למלחין זיו קוז'וקרו על "Run! Into the Circles! Run out!". בנימוקי הוועדה צוין, כי "יצירתו רחבת היריעה של זיו קוז'וקרו מרשימה מאד. הוא מצליח ליצור דרמה גדולה ועולם שלם של צבעים עם הרכב כלים מצומצם יחסית".

פרס אקו"ם ע"ש מרק קופטימן ליצירה המוגשת בעילום שם יוענק למלחין ליאור נבוק על היצירה "It was too late for man". בנימוקי הוועדה צוין כי "היצירה מציגה הלימה מושלמת בין הטקסט לאמצעים הקומפוזיטורים ושילוב עדין בין הרמוניה קונבנציונלית יחסית לטכניקות ווקאליות עכשוויות. היצירה בנויה היטב, בעלת פרופורציות מדויקות  ופיסוק יוצא דופן".

פרס אקו"ם ע"ש חיים אלכסנדר לעידוד היצירה יוענק למלחין אולג בוגוד על יצירתו "Crossroads". בנימוקי הוועדה צוין כי "היצירה בעלת היקף מרשים, פרופורציות מדויקות ואמירה אמנותית ברורה. הבניה הדרמטית, צבירת הלחץ והפיסוק המדויק באמצעות כלי הקשה - כל אלו נחווים כנרטיב סמוי אך עוצמתי".

חברות ועדת השיפוט בתחום המוסיקה הקונצרטית: אלה מילך שריף, חנה אג'יאשווילי ואלונה אפשטיין.

 

פרס דירקטוריון אקו"ם יוענק לרפי קדישזון על תרומתו רבת השנים למוסיקה הישראלית המקורית כמלחין, מעבד, מבצע ומחנך רב פעלים. קדישזון כתב והלחין מוסיקה למאות הצגות, סרטים, מחול, תכניות טלוויזיה ועוד.

 

יו"ר דירקטוריון אקו"ם, יואב גינאי: "קידום הספרות, השירה והמוסיקה הקונצרטית, חשוב במיוחד בתקופה כמו זו, בה גם ענפי התרבות נאבקים על קיומם על רקע המלחמה והאתגרים הרבים. תרבות על כל גווניה וסוגיה היא נשמת אפה של כל אומה, וראוי לעשות הכל על מנת שעשייה תרבותית תזכה לתמיכה ולהכרה. אקו"ם מהווה ארגון מוביל וגורם משמעותי מאין כמותו בתרבות הישראלית ואני מברך על המשך המסורת שאותה היא מובילה בהענקת הפרסים, שמהווים הכרה בהצטיינותם של יוצרים שמביאים תוכן איכותי שיישאר לדורי דורות".

מנכ"ל אקו"ם, אסף נחום: "חשיבותם של יוצרי התרבות ופס הקול של היצירה הישראלית, במיוחד בימים אלה, משמעותית מאד ועלינו לחזק אותם. המילה הכתובה, המוסיקה, היצירה יש בהם כח ומזור לנפש. אני גאה להיות חלק מארגון שמוקיר ומכבד את יוצריו ומאחל לכל הזוכות והזוכים המשך יצירה פורה ומשמעותית. בשם הדירקטוריון, חברי ועובדי אקו"ם נייחל לחזרתם של 55 החטופים במהרה ולשלום חיילי צה"ל".

 

צילום שרית יוכפז

הנימוקים המלאים של ועדות הפרס:

הזוכות בתחום הספרות והשירה

צילום שרית יוכפז



חברות ועדת השיפוט בתחום הספרות והשירה: ענת לוין, תמר וייס גבאי, תמר רותם

 

פרס אקו"ם ע"ש דליה רביקוביץ' על מפעל חיים בתחום הספרות לסופר אתגר קרת:

"מפעל חיים" הוא מושג שאפשר לצייר בדמיון כמו בסיפורו המפורסם של אתגר קרת: מפעל שבו יושב הסופר ועושה את מעשה חייו, מייצר צינורות מיוחדים ומגלגל דרכם ג'ולות. המפעל של קרת כסופר פועם ושוקק כבר יותר משלושים שנה, ואת הג'ולות שלו הוא מגלגל בכל דרך שבה אפשר לספר סיפור – בכתב ובעל פה, בספרים ובהצגות, בסרטים ובהסכתים, בעברית ובשפות זרות, בראיונות ובמערכונים, בקומיקס ובתערוכות, ועוד ועוד.

צינורות סיפוריו של קרת מובילים אל עולמות משונים, לעתים מעוותים ומסויטים ולעתים מנחמים, אבל תמיד מוכרים כל כך. זורמים בהם געגועים עקומים אל עבר משובש, והם מצליחים לחבר בין המצחיק לכואב, בין קשיחות לב ואטימות – לאמפתיה ולכמיהה לאנושיות. בסיפורים קצרים ובשפה דיבורית קרת מבטא את הגבוה שבנמוך, את הבוגר שבילדי, את הפיוטי שברזה. בהיותו מספר סיפורים טבעי הוא מוצא ללא הרף דרכים לספר ישראליות ויהודיות בעולם, ולהביא קהל רב מכל סוג אל הספרות.

מראשיתה הביאה יצירתו של אתגר קרת רוח חדשה ומאווררת לספרות העברית – מערערת, מטרידה, משחקת, וכובשת לבבות. כתיבתו פתחה אפשרויות חדשות לקוראות ולקוראים, ואף ליוצרות וליוצרים, ומאז ועד היום קרת לא מפסיק להיפגש איתם בכל מקום ולתת להם סיפור. "סיפור," כך למד מאימו, "הוא דרך להראות אהבה." והקהל הרב של קרת מחזיר לו ממנה. על כל זאת ועוד, החליטה ועדת הפרס להעניק לסופר אתגר קרת את פרס אקו"ם ע"ש דליה רביקוביץ למפעל חיים בספרות.

פרס אקו"ם ע"ש שלמה טנאי לעידוד פרסום היצירה בתחום הפרוזה" "כישורי חיים" מאת: עמיחי שלו

כתב היד של עמיחי שלו, "כישורי חיים", מביא את סיפורה הנוגע ללב של יהודייה צעירה בריטית במשפחה מפורקת, אשר סובלת מבעיות אכילה, ושעבורה עלייה למדינת ישראל הצעירה היא הזדמנות להיחלץ מעולמה החונק ולפתוח דף חדש. בכתיבה מיומנת, מוקפדת ומלאת פרטים, מלווה הסופר את הגיבורה שלו בסחרור חייה, ומחבר אותנו אליה בתהומות ובתקווה.

המבט האינטימי והלא שגרתי על החברה על רקע התקופה, והיכולת הרגישה לשרטט עולם פנימי וחיצוני על דקויותיו, הופכים את כתב היד לראוי לפרס עידוד פרסום היצירה.

פרס ע"ש דבורה עומר לעידוד פרסום היצירה בתחום ספרות הילדים והנוער: "כל המשאלות שלי" מאת: אירית שושני

בספרה "כל המשאלות שלי" מציגה אירית שושני ברגישות את עולמו הפנימי של ילד שביתו נהרס כתוצאה מנפילת רקטה. אופיר, גיבור הסיפור, מחפש את כלבתו שנעלמה מהבית בעקבות הנפילה, ובינתיים מטפל בכלבה חליפית שלא נמצא לה בית. באמצעות קו עלילה צנום זה העוסק בכאן ועכשיו, מטפלת הסופרת בנושאים "גדולים" וכבדי משקל שמזמנת המציאות לילדים בתקופה הנוכחית - כאובדן, תלישות, פגיעות ועוד – ואף  מסמנת אופק של התמודדות ושל תקווה. הסיפור הריאליסטי, שאינו הולך בגדולות, מסופר בשפה פשוטה וטבעית נטולת דידקטיות המוסיפה לאמינותו. עולה ממנו תמונה אקטואלית ומשכנעת של ילדות עכשווית על רקע המלחמה.

פרס לעידוד פרסום היצירה ע"ש שלמה טנאי: "טפרים" מאת: אורלי עסיס

אורלי עסיס חושפת בשירתה את התפרים הגסים של הנורמליות והמהוגנות. הקרעים דרכם מבצבצים הפראי, הלא מודע והמוכחש בזירה היום יומית והביתית. היא אינה יכולה להסיט את המבט מנעיצת הטפרים הפוצעת של השגרה, של האמהות, של היות אשה. מחזיקה את הקצוות באומץ, גם את יפי האביב וגם את משאלת המוות. אוחזת את ידית הדלת מבפנים, בידיעה שהיא תיפרץ. ומי יודע איזו סכנה אורבת בחוץ. המתח הזה בין הפנים לחוץ מייצר דריכות שסביבה נעים רוב השירים. כפילתה השירית של עסיס היא אישה שנפשה "תועה ביקום". היא זוכרת "התעוררות עצלה לתוך משק כנפיה של צוצלת". עסיס מפזרת פיתויים, דימויים יפהפיים, אך הישגה הוא בדיבור הישיר והכן, היומני לפרקים. אין לה עניין בחידודים ובפיתולי לשון משוכללים. זו שירת אמת, שוברת לב ואמיצה. הספר ספוג בתחושת אין אונים של פי אסון, שרק מבליטים את ההישג והאון שבכתיבת השירים.

 

פרס אקו"ם ע"ש אהרון אשמן ליצירה המוגשת בעילום שם בתחום הסיפורת ליצירה: "לא רואים עליה – הפח נראה מצוין אבל השאסי דפוק לגמרי" מאת גלית דהן קרליבך

בשפה ערה וסוחפת, מתובלת בהומור, מגולל הרומן את סיפורה של מאשה פרץ, אישה שנעה בין קטבים. בקוטב האחד מחכים לה אשפוזים, כדורים, טיפול במכות חשמל, שיחות עם הפסיכיאטר –  שמטרתם לתקן ולהפוך אותה לחלק יצרני בחברה. בקוטב השני, שאותו היא דווקא מעדיפה, ממתינות להתפרץ ההזיות, החלומות, התשוקות, האהבות שלה. תוך תנועה מתמדת בין הקטבים הללו מתגלה סיפור ילדותה והתבגרותה של אישה יחידה במינה, שדווקא בתווך שבין כל הדברים היא מוצאת את החופש, בכל כוחה מתחמקת מכל הגדרה.

 

פרס אקו"ם ע"ש נתן יונתן ליצירה המוגשת בעילום שם בתחום השירה ליצירה : "יוצא בני למלחמה" מאת טלי בן ענת

זוהי שירה גולמית ודחופה. בצעקה, בשאלה, בתפילה, ביבבה, בשפה שנדמה כי היא כתובה בדיו דמעות שקופה, פורשת בפנינו המשוררת סיפור אהבה של אם לבנה, היוצא למלחמה. גיוסו של הבן מוביל למפץ גדול בלב האם הנשארת מאחור, שעה שהעולם ממשיך לנוע במסלולו. ככל שהקובץ מתקדם, הופכת האם האחת לכל האימהות והבן החייל, שיוצא שוב ושוב, כל שיר מחדש, למלחמה, הוא הבנים כולם. "מעל כל תהום / רוקעת אם", היא כותבת בעצב, בתבונה והד רקיעתה היטב נשמע.

 

 

הזוכים והזוכות בתחום המוסיקה הקונצרטית

חברות ועדת השיפוט: אלה מילך שריף, חנה אג'יאשווילי ואלונה אפשטיין

 

פרס אקו"ם ע"ש פאול בן חיים על מפעל חיים ליוצרת הגר קדימה

הגר הינה בין היוצרות הבולטות בארץ. תרומתה לקהילת המוזיקאים ולמלחינות הישראליות בפרט היא משמעותית ביותר.

הגר קדימה זכתה במספר פרסים בינלאומיים, היא האישה הראשונה בישראל שקיבלה תואר דוקטור בקומפוזיציה. בשנת 2000 הקימה הגר קדימה את פורום המלחינות בישראל אשר לימים הפך לאחד המנופים המשמעותיים ביותר עבור מלחינות ישראליות רבות. נוסף לכך, יזמה הגר שיתופי פעולה בין מוזיקאים ערביים ויהודיים ובעיקר מלחינות יהודיות וערביות ואף התייחסה לכך ביצירות מפרי עטה.

בשנת 2023 זכתה הגר בפרס מיוחד מטעם דירקטוריון אקו"ם על תרומתה ליצירה נשית בישראל.

לצד המוזיקה, הגר היא גם ציירת שהציגה תערוכות רבות. היא מציינת קשר עמוק בין המוזיקה שלה לציורים שלה. היא לעולם לא תתפשר על האמת שלה, לא בכתיבה ולא בפעילותה החוץ-אמנותית- דבר שמהווה מודל עבור כל אמן באשר הוא.

פרס אקו"ם ע"ש מנחם אבידום על הישג השנה ליצירה:  Run! Into the Circles! Run out!מאת: זיו קוז'וקרו

יצירתו רחבת היריעה של זיו קוז'וקרו מרשימה מאד. הוא מצליח ליצור דרמה גדולה ועולם שלם של צבעים עם הרכב כלים מצומצם יחסית.

היצירה בנויה על ניגודים בין הקטעים המהירים, בעלי מצלול מחוספס וג'סטות ריתמיות מסוגננות לקטעים איטיים, בעלי גוונים רכים, אשר מעבירים תחושת ערפול ומיסטיות ומכילה תנועה בלתי פוסקת- כמו בחלום בלהות, המרדף מגיע לעיתים כמעט לשיאו, אך השיא הזה מתגלה כעוד נקודת זינוק למרדף נוסף.

ההאזנה למוזיקה יכולה להביא את המאזין לדמיין תמונות ויזואליות שונות שקוז'וקרו משיג גם בעזרת שימוש מגוון ומעולה בכלים שבחר. כל תפקיד תובעני ומכיל אפשרויות צליליות רבות. תפקיד הפסנתר תובעני במיוחד ולעיתים מצלצל כמו תזמורת שלמה.

פרס אקו"ם ע"ש מרק קופיטמן ליצירה המוגשת בעילום שם ליצירה "It was too late for man" מאת המלחין ליאור נבוק.

יצירה זעירה ורגישה, המשקפת במידה רבה את תחושת הדיסטופיה והאין אונים של התקופה הנוכחית. היצירה מציגה הלימה מושלמת בין הטקסט לאמצעים הקומפוזיטורים ושילוב עדין בין הרמוניה קונבנציונלית יחסית לטכניקות ווקאליות עכשוויות. היצירה בנויה היטב, בעלת פרופורציות מדויקות  ופיסוק יוצא דופן.

פרס אקו"ם ע"ש חיים אלכסנדר לעידוד פרסום היצירה ליצירה: "Crossroads" מאת המלחין אולג בוגוד

היצירה מציגה דחיסות "קטסטרופלית", קיום בו זמני של רבדים רבים המתנגשים או מצטלבים זה בזה. כשם היצירה, תפקיד הפסנתר מצטלב עם שאר הרבדים ומהווה קונטרסט הן מבחינת הסגנון והן מבחינת המרקם. היצירה בעלת היקף מרשים, פרופורציות מדויקות ואמירה אמנותית ברורה. הבניה הדרמטית, צבירת הלחץ והפיסוק המדויק באמצעות כלי הקשה - כל אלו נחווים כנרטיב סמוי אך עוצמתי.

 


                                           צילום שרית יוכפז


נימוקי דירקטוריון אקו"ם להענקת פרס הדירקטוריון לרפי קדישזון בגין תרומתו רבת השנים למוסיקה הישראלית המקורית כמלחין, מעבד, מבצע ומחנך רב פעלים:

"קדישזון כתב והלחין מוסיקה למאות הצגות, סרטים, מחול, תכניות טלוויזיה ועוד. יצירותיו הקאמריות והסימפוניות בוצעו ע"י טובי האמנים והתזמורות בישראל ובעולם, ויחד עם עיבודיו הן נוגנו ע"י מיטב התזמורות בעולם כמו התזמורת הפילהרמונית של לונדון, הסימפונית של פיטסבורג, הפילהרמונית של טוקיו, תזמורת בית האופרה של בודפשט, תזמורת בית האופרה של רומא, הסימפונית של וינה, הפילהרמונית של שנחאי, הפילהרמונית של בלגרד, תזמורת סולני צרפת וכל התזמורות הישראליות - בניצוחו של המלחין וע"י מנצחים כמו זובין מהטה, גארי ברתיני, מנדי רודן, נועם שריף ואחרים. מעבר לתרומתו ועשייתו המוסיקלית רבת השנים כמלחין, מעבד ומנצח, רפי הינו פדגוג - איש חינוך מיוחד אשר העביר תחת שרביטו החינוכי דורות שלמים של יוצרות ויוצרים בתחומי היצירה השונים. על עושר עשייתו בתחומי היצירה והחינוך מצא הדירקטוריון להעניק לו את הפרס".

היה אירוע מכובד.

כתבה וצלמה שרית יוכפז



אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה