Translate

יום שלישי, 23 באוגוסט 2022

אל הבית" ספר חדש בהוצאת מכון מופ"ת מנציח את המקומות בהם גדלו גדולי היוצרים העבריים בדרכים בעקבות ספרים. מאת: שרית יוכפז

 


                              אל הבית   מאת רוחמה אלברג צילום עטיפת ספר אמי קנקה ולדרסקי

אל הבית" ספר חדש בהוצאת מכון מופ"ת מנציח את המקומות בהם גדלו גדולי היוצרים העבריים

בדרכים בעקבות ספרים


בימים אלה, אוקראינה מתקשרת לאיזור מלחמה אך לפני מאה שנים בערך היא היתה מקום צמיחתם של גדולי היוצרים העבריים, בדומה לארצות מזרח אירופה נוספות. זיכרונות ילדותם של חיים נחמן ביאליק, מנדלי מוכר ספרים, י"ל פרץ, לאה גולדברג, יוסף חיים ברנר, נחום גוטמן ועוד המשיכו להשפיע עליהם ולהשתלב ביצירותיהם גם כשעלו לישראל. 

"מכורה שלי, ארץ נוי אביונה– עלובה שלי, אביונה ומרה" מדוע לאה גולדברג בחרה להתייחס כך לקובנה, עיר הולדתה? והאם המשפט "בארץ אהבתי השקד פורח" מתייחס לארץ ישראל?


איך המשפט "השמש זרחה, השיטה פרחה" שכתב חיים נחמן ביאליק ביצירתו המפורסמת "בעיר ההריגה" בא לידי ביטוי גם בקישינב של ימינו?


וכיצד יוסף חיים ברנר תיאר את מרחביה של צפון אוקראינה ברומן נעוריו "החורף", בדרכים מנוגדות למה שתושבי האזור חווים כעת?


"אל הבית – בדרכים בעקבות ספרים" ספר חדש, בהוצאת מכון מופ"ת בו משתפת ד"ר רוחמה אלבג את הקורא במסעה אל מחוזות ילדותם של גדולי היוצרים העבריים ומזמינה לגלות את הביוגרפיה שהשפיעה על היצירות הגדולות.



ארצות מזרח אירופה היו מקום הולדתם של גדולי היוצרים העבריים שזיכרונות ילדותם המשיכו להשפיע עליהם ולהשתלב ביצירותיהם גם כשעלו לישראל.

"מכורה שלי, ארץ נוי אביונה– עלובה שלי, אביונה ומרה" מדוע לאה גולדברג בחרה להתייחס כך לקובנה, עיר הולדתה? והאם המשפט "בארץ אהבתי השקד פורח" מתייחס לארץ ישראל או שמא לליטא או לכל ארץ אחרת?

איך המשפט "השמש זרחה, השיטה פרחה" שכתב חיים נחמן ביאליק ביצירתו המפורסמת "בעיר ההריגה" בא לידי ביטוי גם בקישינב של ימינו?

וכיצד יוסף חיים ברנר תיאר את מרחביה של צפון אוקראינה ברומן נעוריו "החורף", בדרכים מנוגדות למה שתושבי האזור חווים כעת?

"אל הבית – בדרכים בעקבות ספרים" ספר חדש, בהוצאת מכון מופ"ת בו משתפת ד"ר רוחמה אלבג את הקורא במסעה אל מחוזות ילדותם של חיים נחמן ביאליק, מנדלי מוכר ספרים, י"ל פרץ, לאה גולדברג, יוסף חיים ברנר, נחום גוטמן ועוד ומזמינה לגלות את הביוגרפיה שהשפיעה על היצירות הגדולות, כולל צילומים עכשוויים מ"ארץ אהבתם"

"אל הבית" הוא סיפורם של מסעות למחוזות קרובים - רחוקים ברחבי אוקראינה, בלארוס, פולין, מולדובה ורומניה. המחברת מזמינה את הקוראים להיפגש עם ערש הולדתם של יוצרים עבריים, עם הסביבה שעליה כתבו שעה שראו אותה מונפשת בעיני רוחם. העיירה, הבית והסמטה שימשו לא פעם ובאותה העת מקור לגעגועים ומושא לביקורת. הספר מתאר וממחיש את החיים השוקקים שרחשו בהם במלוא חיוניותם עד שנסתם עליהם הגולל.

לאורך הפרקים משובצים עשרות צילומים נדירים, החושפים בפני הקורא את העיירות, את הבתים, את הנופים ואת האנשים, שיחד עם המילים מאפשרים היכרות מחודשת עם המקומות שהיו ועודם רוחשים במלוא עוזם. אל הספר צורפו שני פרקים שכתב פרופ׳ דוד אסף מהחוג להיסטוריה של עם ישראל באוניברסיטת תל-אביב.

רוחמה אלבג מלמדת בחוג לספרות במרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט. תחום מחקרה מתמקד בחיי התרבות היהודית והעברית במזרח אירופה. מלווה מסעות אקדמיים לחו״ל, מלמדת בבמות שונות ברחבי הארץ ובמקביל גם כותבת פרוזה. כזה הוא ספרה הראשון מחכים לאליהו (גוונים, 1997 ); אל הבית הוא ספרה השלישי אשר אינו אלא המשכו של אל המקום – בדרכים בעקבות ספרים (מכון מופ״ת, 2015).

מומלץ.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה